فیلتر دیسکی

فیلتر دیسکی

 فیلتر دیسکی

فیلتر دیسکی

 فیلتر دیسکی معمولا در پیش تصفیه استفاده می گردند و به علت حجم کم و ظرفیت بالای تصفیه شان بسیار مورد توجه هستند. از این سیستم ها به عنوان اولین مرحله تصفیه آب به روش اسمز معکوس RO و نیز پیش تصفیه سیستم های اولترافیلتراسیون UF استفاده می گردد. اندازه حفرات فیلتر دیسکی از 20 تا 200 میکرون می باشد که این اندازه نشانگر بزرگترین ذره عبوری از فیلتر می باشد. هزینه پایین فیلتر دیسکی از عوامل دیگر افزایش کاربردشان در صنعت آب است.بدنه فیلتر دیسکی از پلی آمید می باشد و نسبت به سایر پیش تصفیه های پلیمری مقاومتر هستند. لوازم همراه  فیلتر دیسکی 2 عدد وسیله اندازه گیری فشار می باشد که برای اندازه گیری افت فشار استفاده می شود. معمولا زمانی که افت فشار از حدی بالاتر باشد دستگاه خاموش شده و شستشوی معکوس می شود. 

فیلتر دیسکیدر فیلتر دیسکی یک بدنه فلزی و یا پلیمری به عنوان مخزن تحت فشار ، و یک کارتریج متشکل از تعداد زیادی دیسک پلاستیکی با سطوح برجسته حول یک محور تشکیل شده است. بدنه فیلتر دیسکی ، آب خام را به سمت قطر خارجی دیسک ها هدایت کرده و با رد شدن آب از سطح خارجی کارتریج به سمت داخلی آن ، ذرات معلق در بین دیسک ها به دام و آب فیلتر شده از داخل کارتریج به سمت خروجی فیلتر جریان میابد. اندازه ذرات به دام افتاده به میزان برجستگی و طراحی دیسک ها بستگی دارد. برای فرایند تمیز شدن ، آب در جهت معکوس و از سطح داخلی کارتریج به سمت خارجی آن جریان یافته و از ورودی فیلتر به مسیر تخلیه هدایت میشود. جهت تمیز شدن کامل دیسک ها، مکانیزمی موجب جدا شدن و چرخش دیسک ها گشته تا این پروسه را موثرتر نماید. با توجه به تخلیه آب به اتمسفر ، هره فشار آب شستشو بیشتر باشد دیسک ها نیز بهتر تمیز می شوند. وجود فشار بالاتر از 5/2 با جهت فرایند شستشوی کامل ضروری است. واضح است که آب شستشوی معکوس می بایست از آب فیلتر شده تامین گردیده و بنابر این وجود حداقل 2 فیلتر غیر قابل اجتناب است. تغییر مسیر آب در هنگام شستشو و هدایت آب شستشو به سمت مسیر تخلیه توسط یک شیر سه راهی دستی یا کنترلی انجام می گیرد. همچنین در این فیلترها معمولا دو خروجی بصورت انتخابی تعبیه شده است، یکی در مقابل لوله ورودی و دیگری در ضلع مجاور. متناسب باطراحی امکان استفاده از این دو اتصال وجود دارد. در نوع ساده این فیلتر ها ، امکان شستشوی معکوس بدلیل ثابت بودن دیسک ها و عدم وجود مکانیزم جدایش ، وجود ندارد. در این صرفا می توان با باز کردن فیلتر و جدا کردن دیسک ها بصورت دستی ، و با استفاده از یک برس و ظرف آب نسبت به تمیز کردن دیسک ها عمل نمود.  فیلتر دیسکی ساده معمولا بصورت تکی و برای محافظت از دیگر تجهیزات در مقابل آب با آلودگی کم ، با نصب در ورودی این تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند. سایز فیلتراسیون در این فیلتر ها از 400 میکرون تا 5 میکرون موجود میباشد.

فیلتر دیسکی

بر طبق تجربه استفاده از فیلتر دیسکی با اندازه کمتر از 50 میکرون ، دارای مشکلات زیادی در فرایند شستشو بوده و به خوبی تمیز نمیگردند. بنابراین استفاده از درجه فیلتراسیون کمتر از 5 میکرون فقط برای صارف خاص و یا بصورت تکی و شستشوی دستی توصیه می شود. با توجه به سطح محدود فیلتر دیسکی  و متناسب با طراحی دیسک ها و میزان آلودگی آب ، هر واحد این فیلتر دیسکی می تواند از 10 تا 30 مترمکعب در ساعت آب را فیلتر نماید. سایز اتصالات معمولا 2 – 3 و 4 اینچی است. سیستم تشخیص گرفتگی و انجام شستشوی معکوس بصورت دستی و یا اتوماتیک موجود می باشد. همنین با توجه به تعداد فیلتر ها و محدودیت های محیطی ، آرایش مختلفی از این فیلتر ها قابل ارائه می باشد.یکی از معروفترین برندهای تولیدی در این زمینه شرکت STF می باشد . شرکت روماک پالایش پارس ارائه دهنده فیلتر دیسکی با برند STF می باشد .

فیلتر دیسکی

اصولا  فیلتر دیسکی به دو دسته فیلترهای دستی و اتوماتیک تقسیم بندی می شوند. در حالت کلی می توان گفت که فیلتر دیسکی بازده و راندمان بالاتری نسبت به فیترهای توری را دارا می باشند. در کشاورزی بیشتر از سیستم های فیلتراسون دستی استفاده می شود.

عملکرد فیلتر دیسکیحال چرا به این سیستم فیلتراسیون دستی یا manual می گویند ؟ به خاطر اینکه این سیستم فیتراسیون نیاز به شستشو و تمیز کردن ممبران دارند حال اگر این سیستم به صورت اتوماتیک باشد آن را سیستم فیلتراسیون اتوماتیک می گویند و در صورتی که کاربر فیلتر ها را تمیز نماید آن سیستم را سیستم فیتراسیون دستی می گویند. در ایران سیستم های فیتراسیون دستی به خاطر اختلاف قیمت زیاد (ارزان قیمت بودن) نسبت به مدل های دیگر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

اصولا از فیلترهای اتوماتیک درسیستم های تصفیه آب RO و سیستم هایی که نسبتاً بزرگ و با اهمیت می باشند استفاده می شود.